martes, 8 de abril de 2014

Promocionem la parentalitat positiva

Amb motiu del Vintè Aniversari de l’Any Internacional de la Família, us convidem a l’acte  “Promocionem la parentalitat positiva”, que presidirà l’Honorable Senyora Neus Munté, consellera del Departament de Benestar Social i Família, i que tindrà lloc el dia 6 de maig a les 17.30 h, a la Casa del Mar de Barcelona.  

Enguany, comptem amb la presència de la senyora María José Rodrigo, catedràtica en psicologia evolutiva i de l’educació de la Universitat de La Laguna de Tenerife. És autora de nombroses publicacions nacionals i internacionals en temes de família i, especialment, sobre parentalitat positiva. La conferència se centrarà en les necessitats de suport a les famílies dins de l’espai ecològic en el qual duen a terme les seves funcions educatives i també descriurà com cal oferir el suport a la família des de la prevenció i la promoció. Finalment, analitzarà l’impacte que té aquest nou enfocament del treball amb famílies i, a més, proporcionarà algunes orientacions pràctiques per als professionals d’aquest àmbit.

A continuació, la conferenciant juntament amb Adela Camí, psicoterapeuta  familiar, directora general d’Eduvic i docent i supervisora de l’Escola Itinere, Anna Ramis, mestra, pedagoga i assessora d’ampas i equips directius d’escoles i Francesc Vilà, psicoanalista i director sociosanitari de la Fundació Cassià Just, reflexionaran sobre aquest tema a partir de la teoria i de la seva experiència en els diferents àmbits d’actuació: el de salut, el d’ensenyament i i el socioeducatiu.

miércoles, 2 de abril de 2014

ENTREVISTA JAVIER TAMARIT.

En el dia internacional de concienciació sobre l'Autisme, us presentem l'entrevista DEL Dr. Javier Tamarit, Responsable de l'Àrea de Qualitat de Vida de FEAPS.


Javier Tamarit

LLEGIR ENTREVISTA




Dincat se suma a la crida de FEAPS que demana el compromís de la societat amb la inclusió de les persones amb autisme

Dia Mundial Autisme

• En el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, la Confederació espanyola d'Organitzacions a favor de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual -de la qual Dincat és membre- fa especial èmfasi en les dificultats de comunicació social de les persones amb trastorn de l'espectre autista.
En el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, 2 d’abril, FEAPS -de la qual Dincat en forma part- fa una crida d'atenció sobre una de les alteracions substancials que afecten les persones amb trastorns de l'espectre d'autisme: l'alteració de la comunicació social. La possibilitat de comunicació és un element fonamental per a l'autodeterminació individual i una peça essencial en els projectes de futur de tota persona. És la via per a la inclusió social i l'assoliment de la plena ciutadania.
Per això, la comunicació ha estat recollida com un dret fonamental en diversos articles de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat (el 5, d'igualtat i no discriminació, el 9 relacionat amb l'accessibilitat o el 21 sobre el dret a la informació i la llibertat d'expressió). Però aquesta possibilitat de comunicar-se no és només un dret en si mateix sinó una cosa encara més important: una porta d'entrada a l'exercici real i efectiu de molts drets per a tothom, també per a aquelles que troben maneres alternatives de poder mantenir aquestes vies comunicació.
En aquest sentit, des de fa temps, hi ha sistemes augmentatius i alternatius de comunicació que han demostrat la seva utilitat per aconseguir l'establiment de relacions de comunicació eficaços en persones amb autisme. Un exemple d'aquests sistemes és l'ús de signes com a alternativa al llenguatge oral. FEAPS mira de posar aquest tipus de sistemes a disposició de les persones amb autisme i dels seus familiars i persones de suport. Per a això, des de 2009 han establert aliances amb altres organitzacions que poden ajudar a investigar i implantar aquests sistemes augmentatius i alternatius de comunicació.
Actualment s'estima que un de cada 150 nens presenta un Trastorn de l'Espectre de l'Autisme. El Centre per a la Prevenció i el Control de Malalties dels EUA acaba d'assenyalar , segons el seu estudi, un augment d'un 30% en la prevalença d'aquests casos sobre les dades que va difondre el 2008. Aquesta prevalença de l'autisme arriba ara, segons aquest centre, a 1 de cada 68 nens. Aquest augment, amb independència que es demostri real o no amb altres futurs estudis, ens ha de fer prendre consciència de la importància d'oferir els millors suports i d'assumir la inclusió de les persones amb autisme com un compromís de la societat en el seu conjunt, que ha implicar a tots i totes.