lunes, 13 de mayo de 2013

NOTA DE PREMSA:

Dincat alerta de l’asfíxia de les famílies de persones amb discapacitat intel·lectual per les retallades en dependència

Dincat (Discapacitat Intel·lectual Catalunya) adverteix dels efectes de la nova retallada en dependència que el Govern central vol aplicar i que posa al límit els familiars de les persones amb discapacitat intel·lectual i de desenvolupament (DID). Les mesures de l’executiu espanyol d’augmentar als usuaris un 5% del copagament dels serveis, de retallar les pagues i eliminar la seguretat social per als cuidadors-familiars i la revisió dels graus i nivells de la Llei de Dependència comporten una pressió excessiva i insuportable per als familiars, que cada cop disposen de menys recursos que els ajudin a cuidar i a garantir una vida digna i inclusiva a les persones amb discapacitat dependents. L’entitat recorda que les famílies ja suporten impagaments i una anterior retallada en les prestacions dels cuidadors del 15%, una situació que sumada a la nova tisorada comportaria una situació d’asfíxia econòmica per als familiars. Un dels últims estudis de l’Institut Municipal de Discapacitat de Barcelona ja indicava el sobreesforç econòmic que comporta la discapacitat intel·lectual o de desenvolupament per a les famílies, un sobrecost que oscil·la entre 14.383 i 39.853 euros/anuals en funció del grau d’afectació.



És per això que Dincat lamenta que, un cop més, la política d’ajustos toqui de nou als col·lectius més vulnerables de la societat, amb decisions que fan perillar la integració a la societat i la igualtats d’oportunitats de les persones amb DID just en un moment en què aquest procés encara no estava consolidat.

Enllaços:


La Vanguardia (edició paper)

La Vanguardia (edició digital)

El Punt-Avui

Europa Press

La Información

El silenci de Jonc, un documental sobre la discapacitat a la recerca de finançament


Silenci JoncLa producció explora el dia a dia de diverses persones amb discapacitat i dels seus familiars, a més d’incloure els testimonis d’especialistes i de figures del món de l’art i l’espectacle com la ballarina Sol Picó, el pallasso Jango Edwards o l’actor Ferran Carvajal. Dincat i altres entitats del sector participen en aquest projecte audiovisual que busca finançament a través del micromecenatge.
"Un antic conte xinès explica que quan un agricultor planta una llavor de jonc, si és inexpert pot pensar que no ho ha fet bé perquè la llavor pot trigar a néixer setmanes, mesos i, fins i tot anys. Però un cop comença a créixer, en molt pocs temps pot aconseguir una altura considerable. Jonc és un nen de 4 anys que viu a Barcelona. Va a l'escola, però els seu creixement intel·lectual progressa de manera diferent". Aquesta és una petita mostra de l'essència d'El silenci de Jonc, un documental de la Companyia Susanna Barranco que recorre el dia a dia del Jonc, el Roger, la Yasmina, el Pepe, la Mercè, el Joan i el Jordi, persones amb discapacitat intel·lectual de diverses edats.
A més d'aquests testimonis i de les seves famílies, el projecte també compta amb la participació de diferents especialistes que parlen sobre la discapacitat intel·lectual des del seu punt de vista professional i amb personalitats del món de l'art i l'espectacle com la ballarina Sol Picó, l'actor Ferran Carvajal, el filòsof i l'escriptor Rafael Argullol, el pallasso Jango Edwards i els grups de música Fundació Tony Manero i Vetusta Morla. El silenci de Joncexplora diferents llenguatges i punts de vista amb una idea comuna: l'art pot ser una eina perquè la diferència deixi de ser diferència. Un argument que pren força en un moment de crisi per les retallades que afecten al sector i que posen en risc els drets del col·lectiu a tenir una vida digna.
El projecte té el suport de Dincat i d'altres entitats com la Fundació RosellaAspasim, Fundació per a la Diversitat, Fundació Catalana Síndrome de Down i l'escola Ferran Sunyer. El documental ja ha tancat la fase de rodatge i ara falta la postproducció, el muntatge i la promoció. Per aconseguir els recursos necessaris per acabar-lo, els impulsors d'aquesta iniciativa han optat pel micromecenatge a Verkami. Es pot col·laborar a partir dels 10 euros i podeu trobar tota la informació a www.verkami.com/projects/3825-el-silencio-de-jonc. La previsió és que estigui muntat al setembre per estrenar-lo a l'octubre a Barcelona.
La Cia Susanna Barranco és una companyia teatral de producció documental, responsable de 3 treballs centrats en la dona i la seva problemàtica de violència de gènere ("Soy parte de tu mundo", "Heridas" i "Vacíos").